Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Swarzyce, swastyki na ziemiach słowiańskich w średniowieczu
FREHA > Ogólne kategorie (bez podziału na epoki) > Sztuka, architektura i nauka
Rabiega
Witam.
Poszukuję wzorów i wizerunków - z ikonografii, zabytków etc. swastyk wczesnośredniowiecznych pochodzących wyłącznie z ziem słowiańskich.Tylko i wyłącznie.Mam nadzieję, że znajdzie się na forum życzliwa duszyczka, która w głębinach swego intelektu czy też połaciach twardego dysku takie informacje przechowuje read.gif
Pozdrawiam.
Marcvs Acilivs Glabrio
Może poszukaj książki "Historia swastyki"? Czytałem ją obowiązkowo w gim i do dziś wszędzie widze swastysie:P
Bryan
Mnia tak kusilo, zeby puscic tu zdjecia aswatsyk wywieszanych przez nazistow w polskich miastach - jako przykladu swastyk pojawiajacych sie na ziemiach slowainskich - ale odpuscilem sobie. Moderatorze, docen smile.gif
Vlasta
CYTAT(Rabiega)
Witam.
Poszukuję wzorów i wizerunków - z ikonografii, zabytków etc. swastyk wczesnośredniowiecznych pochodzących wyłącznie z ziem słowiańskich.

Poszukaj w opracowaniach ceramiki, to jeden z popularniejszych znaków garncarskich ( przykładowo na Śląsku procent swastyk wśród znaków garncarskich: Wrocław - Ołbin 9,4% , Wrocław Ostrów Tumski - 6,0%, Wrocław lewobrzeżny 2,2%, Legnica 11,6%, Opole 27,8% - za: Jerzy Piekalski Wrocław średniowieczny. Studium kompleksu osadniczego na Ołbinie w VII-XIII w.
Pozdrawiam!
Vlasta
P.S. Temat przenoszę.
Wojgniew
Najorygalniejsza jest swastyka z kamienia wmurowanego w ścianę kolegiaty kruszwickiej.
Wojgniew
Kruszwica raz jeszcze
Hati
Nie widziałem jeszcze tematu, który by dotyczył swastyk słowiańskich, a potrzebuję zasięgnąć wiedzy u tego źródła.
Szukam czegokolwiek na temat motywu swastyki w słowiańskiej biżuterii. Nie mam aktualnie książek w tym temacie, więc trochę bezradnie się czuję. Możecie powiedzieć co wiecie na ten temat?
sieciech14
na początek
http://smrkp.w.interia.pl/svar.htm
http://www.heathenfront.org/khf/krkr.html trzeba cokolwiek znać języki słowiańskie
http://www.rbi.webd.pl/swarga/galeria.php doba stronka
sieciech14
coś was to mało interesuje widze
Unik
Przykładów swastyk znam znacznie więcej. Niestety, nie wszystkie są wskanowane.
Na początek swastyki plecionkowe. Swastyki plecionkowe można też spotkać na murach kościołów w Sędziszowej-Świerzawie na Śląsku i w Skalbmierzu w Małopolsce. W Płocku był w XI w. zakład garncarski, który używał jej jako znaku firmowego.
Unik
Podaję tu jeszcze swastykę zaokrągloną z Giecza. Mam też sporo trystyk plecionkowych i innych, nawet więcej niż swastyk.
Istniała też bardzo ciekawa forma swastyki, której ramiona zakończone były głowami zwierzęcymi. Niestety, z Polski jak dotąd niczego takiego nie znam. Znam tylko podobnie zakończoną trystykę na formie do odlewania medalionów z Płocka.
Unik
Ponadto swastyki (niekoniecznie plecionkowe) były też czasem włączane w plecionki. Niestety, nie mam tu takiego przykładu, ale swastyki zdobiły dodatkowo plecionkę (sznurek dwuwstęgowy) na jednym z ozdobnych mieczów z Pokrzywnicy Wielkiej na Mazowszu, oraz na ozdobnym mieczu z Lutomierska. Ponadto na jednym z czerpaków z Jeziora Lednickiego znajdujemy motyw plecionkowego krzyża maltańskiego opisanego na swastyce.
Wojciech Wiślanin
Witam! Ciesze sie, ze kgogs procz mnie jeszcze ta tematyka interesuje smile.gif Mam troche rycin i fotografii w tym temacie. Z reszta jestem autorem strony "krakwskie swarzyce", ale obecnie mam juz o wiele wiecej wzorow i ciekawsze, jak sie kiedys zbire, to zrobie nowa galerie. a to przyklad najladniejszej, jaka znalazlem w Krakowie:

Znajduje sie na katedrze na na Wawelu. Wkoncu sie moze zbiore i zaloze osobna stronke na ten temat, bo ciagle ludziom podsyac ryciny i fotki to u****liwe.
Bardzo ladne wzory swastyk sa na pisankach ukrainskich, wystepuja tez na znakach garncarskich (co juz wspomnieliscie), na motywach hafciarskich, ciesielskich na nalepkach z ciasta obrzedowego itp. Zaskoczyla mnie informacja o Skalbmierzu, mam tam rodzine, wiec mam motywacje, zeby ich odwiedzic smile.gif - jak bede, to cykne fotki i podesle. Bardzo ladna swarzyca znajduje sie na chrzcielnicy w kosciele w Starym Zmigrodzie k. Jasla. - mam fotki, ale bardzo kiepskie.
Swastyki wystepuja tez na denarze Mieszka I (Mieszka II?):
Unik
Podaję tutaj plecionki z terenów Polski z motywem swastyk. Coś takiego było u nas częste prawdopodobnie w X w. Mam jeszcze ciekawą zawieszkę rogową, prawdopodobnie krzyżyk Welesowy, z Wolina z końca IX-poł. X . z motywem bardzo podobnym, jak na mieczach z Lutomierska i z nieznanej miejscowości wielkopolskiej, tylko zamiast swastyk są tam trystyki.
Oba miecze pochodzą z X w., natomiast trzeci obrazek przedstawia drewnianą rączkę czerpaka czy chochli z Jeziora Lednickiego z poł X-poł XI w. ze swastyką wpisaną w krzyż maltański. Przy czym ja bym raczej optował za II poł. X w., jako czasem wykonania czerpaka.
Wojciech Wiślanin
CYTAT(Unik @ 12:12 04.09.2006) *
Mam jeszcze ciekawą zawieszkę rogową, prawdopodobnie krzyżyk Welesowy

shocked.gif A co to takiego "krzyżyk welesowy"? Skąd wniosek, że krzyżyk ten jest "welesowy"?
Wotawa
Zdarzają się na denkach ceramiki do XIIw także w centralnej Polsce, okolice Sieradza. Zresztą pojawia się tam też ornament podobny do krzyża celtyckiego.

Co tą są "swarzyce"?
nieczar
mnie się zdaje , ze to to samo co "świaszczyce" , "symbole Peruna , toporły,czy toporo-orły ...i inne temu podobne neo-turbo-pogańske bajery

...a wracając do swastyk to na zworniku na skrzyżowaniu nawy głownej i transeptu w strzegomskiej farze jest ogromna złota swasta na niebieskim tle, dodam ,ze kościól pochodzi z pol 14w
Rabiega
CYTAT(Wotawa @ 14:55 07.09.2006) *
Co tą są "swarzyce"?

To takie swastyki a'la Hoffman smile.gif .
Ulubione (w pewnych kręgach rzekomoodtwórczych ) słowo, obok "sława" i "hail Odin"(to były dwa słowa). Tak jak i one -posiadające równie mocne potwierdzenie historyczne.
icon_rolleyes.gif
Wojciech Wiślanin
CYTAT(Wotawa @ 14:55 07.09.2006) *
Co tą są "swarzyce"?

W kręgu rodzimowierczym tak nazywane sa swastyki. Jest to współczesne słowotwórstwo etymologiczne pchodzace od "swar" (jak Swaróg - bóg słońca). Nie udało mi sie ustalić kto jest autorem tego słowa. Tak przy okazji to 99% słownictwa z tego forum nie ma nic wspólnego z historycznością (wątpię, by nas zrozumiał X-wieczny słowianin) ;). Z tego co wiem, to słowa tego nie uzywają Odyniści, więc chyba cos ci się Rabiego pomyrdało. Zamiast silić się na średnio trafione sarkazmy lepiej patrz co mam dla ciebie:

To sa słowiańskie znaki garncarskie na podstawie: A. Buko "Archeologia Polski wczesnośredniowiecznej", Z. Vana "Świat dawnych Słowian", A. Żaki "Początki Krakowa".

A teraz ciekawostki z "Kultury ludowej Słowian" Moszyńskiego. Najpierw nalepki na ciasto obrzędowe:

tutaj ryty rzeźby płaskiej:

Tutaj trochę znaków z pisanek:

i z haftów słowiańskich:

Zadowolony? To ładnie podziękować i prosić o jeszcze ;)
Vlasta
Z grobowca św. Ludmiły w Pradze pochodzą fragmenty białej, lnianej tkaniny ze swastykami wyszytymi białą, lnianą nitką. obrazek - źródło: Milena Bravermanowa "The oldests textile items from the reliquary tomb of St. Ludmila"[w:] J.Maik "Priceless Invention of Humanity : Textiles (NESAT icon_cool.gif" Acta Archaeologica Lodziensia Nr 50/1
A w Gdańsku znaki swastyk były wycięte na trzech wrzecionach (XII-XIII w.) - źródło: J.Kamińska, A. Nahlik "Włókiennictwo gdańskie X-XIII w."
Pozdrawiam!
Vlasta
Rabiega
Kolego Wojciech Wiślanin, lekceważące i obelżywe odnoszenie się do dyskutantów jest na tym forum źle widziane. Kolega jest tu nowy, pewnie jescze tego nie wie. Polecam lekturę regulaminu.

A tak prywatnie - sprytnie, że pyskując na wejściu, nie umieszczasz w profilu ani fotki, ani jakichkolwiek informacji o sobie. Zmniejsza to ryzyko niespodziewanego wp...lu na imprezie plenerowej. Ale całkowicie tego ryzyka nie niweluje.
Vlasta
Rabiego, bez grożenia mi tu proszę... Moderator czuwa
Wojciech Wiślanin
CYTAT(Rabiega @ 17:46 11.09.2006) *
Kolego Wojciech Wiślanin, lekceważące i obelżywe odnoszenie się do dyskutantów jest na tym forum źle widziane. Kolega jest tu nowy, pewnie jescze tego nie wie. Polecam lekturę regulaminu.

A tak prywatnie - sprytnie, że pyskując na wejściu, nie umieszczasz w profilu ani fotki, ani jakichkolwiek informacji o sobie. Zmniejsza to ryzyko niespodziewanego wp...lu na imprezie plenerowej. Ale całkowicie tego ryzyka nie niweluje.

Kolego Rabiega, jako lekceważącą dniosłem Twoją wypowiedź w poście "swastyki a'la Hoffman", w dodatku wprowadzającą w błąd kojarzac słowo swarzyca z odynizmem. Ja w tematach, któe sa mi obce poprostu się nie wypowiadam. Przykro mi, że uraziło Cię moje sprostowanie dotyczące swarzycy, ale twoja wypowiedź w tym temacie nie zawirała zbyt wiele merytoryki a miała wydźwięk raczej kpiący. Nie zauważyłem natomiast, bym używał wobec Ciebie słów obelżywych.

Nie jestem wojem czy innym rycerzem, ani nie przyszedłem tu reklamować swojej osoby. Zainteresował mnie wątek o swastykach i jak raczyłeś zauważyć podesłałem Ci sporo rycin w tym temacie. Rozumiem, że kpiące teksty o swastyce, która ma dla mnie znaczenie sakralne, jest na forum dozwolone - w takim razie chyba istnieje jakiś drugi regulamin. Pomijam już kwestię uwag prywatnych, które wedle regulaminu winny iść drogą prywatnej korespondencji (skoro jednak poszła tutaj, to odpopwiadam tez publicznie). Jeśli bardzo Cię intersuje moja tożsamośc, to nie ma sprawy, podeślę Ci na priv i co, pobijesz mnie, spalisz dom? Od razu zaznaczam, że nie jestem pakerem z siłowni, więc zadanie będziesz miał proste.

Przepraszam wszystkich za offtop i uwagi prywatne, czuję się jednak zażenowany sytuacją, gdy przysyłam użytkownikowi forum informacje, zamiast słowa "dziękuję" słysząc kpiące i wypaczone sformułowania a na koniec pogróżki. Najwidoczniej zwyczajnie pomyliłem fora...
nieczar
tak Wiślaninie podeslaleś obrazki ,które przez wiekszość na forum są znane , motywow swastyki spoza kręgu kultu (tzn. tylko jako elementu dekoracyjnego lub znaku rzemięslniczego jest bowiem cała masa i to u kultur ,ktore z naszym kręgiem kulturowym nie za wiele mają wspólnego ...no choćby mongolskie znaki własności wypalane na końskich zadach - taki koń wcale nie był traktowany jako święty !)

...ale slowa takie jak swarzyca, czy świaszczyca nie istnieją w nomenklaturze naukowej ,ale sekciarskiej...i powiem to brutalnie ,wg takiego myślenia można tworzyć "swarozyce- swastyki Swarożyca" ,'tygławrzyce- od Trygława ' itd

my tu staramy się opierać na dowodach i opiniach naukowych ,a te niekiedy bywają mocno zniekształcane pod wplywem "nowo-starych" ideologi ...rodzimowiercy i odyniście nie tworzą niestety gremium naukowego

to milo ,ze się starasz coś wnieść do dyskusji,chwala ci za to, ale musisz wiedzieć ,ze z pewnymi poglądami i teoriami niewiele osób sie na tym forum "musi' zgodzić
Wojciech Wiślanin
Nie wiem które motywy są znane, które nie znane, podesłałem to, czego w wątku jeszcze nie było.

Wiele znaków, symboli, herbów itd, które dziś ludzie używają bez zastanowienia ma konkretne znaczenie religijne i magiczne. To, że ludzie nie zdają sobie z tego sprawy niczego nie zmienia.

Nie istnieje cos takiego jak "nomenklatura sekciarska" - choc rozumiem, że tym samym dajesz do zrozumienia, iz rodzimowierstwo=sekciarstwo (to taki ulubiony termin dominikańskich bojowników o jedyną słuszna wiarę, gdyż słowo "Sekta" oznacza odłam, jakim jest np. chrześcijaństwo, które odłączyło się z Judaizmu). Swarzycą wielu rodzimowierców nazywa swastykę czy sie to komus podoba, czy nie. I wiadomosci o tym znajdziesz w pracach naukowych opisujących ten ruch w Polsce. Jest to terminologia pewnego kręgu religijnego i nie wiem czemu nie wystarczy tego wyjaśnić. Niniejsze forum nazywa się "Forum Rekreacji Historycznych". W słowniku języka polskie PWN znajdujemy takie wyjaśnienie słowa rekreacja:

rekreacja «aktywny wypoczynek na świeżym powietrzu»

A zatem jest to forum wypoczynku historycznego?

Słowo "swastyka" nie zostało zanotowane w uzyciu na Słowiańszczyźnie, jest ono tak samo "niehistoryczne" jak każde inne. Orócz tych nazw funkcjonuja jeszcze " swarga, kołomir, czwórnóg (z Ukr.). To tak jak z nazwami ciałniebieskich, które posiadają nazwy oficjalne, a prócz tego każde posiada kilka - kilkadziesiąt lokalnych nazw o pochodzeniu wierzeniowym. Też wpadniesz do wsi i zwyzywasz wszystkich od sekciarzy, bo zamiast Oriona będą mówić Kośniki?

Zadziwł mnie tekst
CYTAT
my tu staramy się opierać na dowodach i opiniach naukowych

A co ma do tego użycie przez kogoś terminu, który mozna zaliczyć do żargonu religijnego? Nie widziałem, by regulamin tego zabraniał (w odróznieniu od deprecjonowania innych religii). A może przedstawiłem jakąs niezgodną z faktami naukowymi teorię? Moje wyjasnienie słowa "swarzyca" oparłem o lingwistykę i religioznawstwo, w odróżnieniu od poprzednika, który z niewiadomych mi przyczyn wyraził pogardę dla symbolu i ludzi go używających. Jeśli jakas moja wypowiedź jest niezgodna z prawdą, nie naukowa, czy zmyslona, prosze o sprostowanie. To jakiego kto jest wyznania nie ma zwiazku z naukowościa jego teorii. Natomiast wypowiedzi z w stylu "sekaciarska nomenklatura" trącą niezdrowymi emocjami.

Na razie nie wygłosiłem jeszcze zadnej teorii, przedstawiem jedynie parę rycin i wyjąsniłem kto i dlaczego używa słowa "swarzyca". Poglądów też raczej nie prezentowałem, interesuje mnie kultura Słowiańszczyzny. Jest mi totalnie obojetne, czy uczestnicy tego forum modlą sie do Allaha, Chrystusa, Peruna, Zeusa, czy w ogóle im to zwisa. Sądziłem, że ludzi tutaj łączy jakaś wspólna pasja zainteresowania historią. Nie oczekuję, aby sie ktokolwiek zgadzałz moimi poglądami religijnymi (dla których prezentacji chyba nie służy niniejsze forum), oczekuję jednak poszanowania, jak przystało na ludzi ceniących naukę.

Cała dyskusja byłaby niepotrzebna, gdyby zamiast emocji napisać "swarzycą nazywają swastykę rodzimowiercy". Ale nie, oczywiście trzeba wykazać pogardę dla kogoś o innych zapatrywaniach religijnych. To takie naukowe.
Unik
CYTAT(Wojciech Wiślanin @ 20:38 06.09.2006) *
shocked.gif A co to takiego "krzyżyk welesowy"? Skąd wniosek, że krzyżyk ten jest "welesowy"?

Krzyżyk Welesowy jest to krzyżyk w kształcie stylizowanej postaci ludzkiej, występujące w Polsce do XI w. W czasach pogańskich figurki te miały rogi. Stąd sądzi się, że przedstawiały one boga bydła Welesa; później natomiast przedstawiały ukrzyżowanego Chrystusa. Wykonywano je z najrozmaitszych materiałów, być może najczęściej z bursztynu. Przykłady tych krzyżyków podałem w temacie o symbolach, używanych przez Słowian.
Tutaj macie parę przykładów takich krzyżyków z okresu pogańskiego i chrześcijańskiego, w tym, oczywiście, zdobionych trystykami. Te trystyki zdają się tym bardziej wskazywać na Welesa. Jeden z krzyżyków jest uszkodzony, ale najwyraźniej jest to tego samego typu przedmiot. Pochodzenie jest następujące: Wolin koniec IX - poł. X (róg), Wrocław XI (żelazo z przylutowaną dekoracją z miedzi i cyny), Gdańsk niesprecyzowany bliżej podokres wczesnego średniowiecza (bursztyn).

CYTAT
Nieczar napisał:
tak Wiślaninie podeslaleś obrazki ,które przez wiekszość na forum są znane , motywow swastyki spoza kręgu kultu (tzn. tylko jako elementu dekoracyjnego lub znaku rzemięslniczego jest bowiem cała masa i to u kultur ,ktore z naszym kręgiem kulturowym nie za wiele mają wspólnego ...no choćby mongolskie znaki własności wypalane na końskich zadach - taki koń wcale nie był traktowany jako święty !)

Nieczar, na sacrum pogańskie należy patrzeć inaczej, niż na chrześcijańskie. W pogaństwie sacrum i profanum były znacznie bardziej ze sobą zrośnięte, co było skutkiem użytkowego charakteru religii pogańskiej z jednej strony, a z drugiej - przypisywania znaczenia sakralnego rozmaitym sprawom świeckim z naszego punktu widzenia. Coś podobnego można dziś obserwować w hinduizmie.
Swastyka nigdy nie była wyłącznie ozdóbką lub znamieniem rzemieślnika, ponieważ używano jej właśnie w nadziei, że taki wybór przyniesie to, czego znakiem jest swastyka, czyli powodzenie.

Ostatnio spotkałem bardzo ciekawą swastykę siedmioramienną (połączenie swastyki z trystyką) z terenów Polski, wykonaną we frankijskim stylu polichromowanym (zdobioną emalią komórkową) z głowami ptaków, zdaje się kruków. Pochodzi ona z wcześniejszego Średniowiecza.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.