Nie wiem które motywy są znane, które nie znane, podesłałem to, czego w wątku jeszcze nie było.
Wiele znaków, symboli, herbów itd, które dziś ludzie używają bez zastanowienia ma konkretne znaczenie religijne i magiczne. To, że ludzie nie zdają sobie z tego sprawy niczego nie zmienia.
Nie istnieje cos takiego jak "nomenklatura sekciarska" - choc rozumiem, że tym samym dajesz do zrozumienia, iz rodzimowierstwo=sekciarstwo (to taki ulubiony termin dominikańskich bojowników o jedyną słuszna wiarę, gdyż słowo "Sekta" oznacza odłam, jakim jest np. chrześcijaństwo, które odłączyło się z Judaizmu). Swarzycą wielu rodzimowierców nazywa swastykę czy sie to komus podoba, czy nie. I wiadomosci o tym znajdziesz w pracach naukowych opisujących ten ruch w Polsce. Jest to terminologia pewnego kręgu religijnego i nie wiem czemu nie wystarczy tego wyjaśnić. Niniejsze forum nazywa się "Forum Rekreacji Historycznych". W słowniku języka polskie PWN znajdujemy takie wyjaśnienie słowa rekreacja:
rekreacja «aktywny wypoczynek na świeżym powietrzu»
A zatem jest to forum wypoczynku historycznego?
Słowo "swastyka" nie zostało zanotowane w uzyciu na Słowiańszczyźnie, jest ono tak samo "niehistoryczne" jak każde inne. Orócz tych nazw funkcjonuja jeszcze " swarga, kołomir, czwórnóg (z Ukr.). To tak jak z nazwami ciałniebieskich, które posiadają nazwy oficjalne, a prócz tego każde posiada kilka - kilkadziesiąt lokalnych nazw o pochodzeniu wierzeniowym. Też wpadniesz do wsi i zwyzywasz wszystkich od sekciarzy, bo zamiast Oriona będą mówić Kośniki?
Zadziwł mnie tekst
CYTAT
my tu staramy się opierać na dowodach i opiniach naukowych
A co ma do tego użycie przez kogoś terminu, który mozna zaliczyć do żargonu religijnego? Nie widziałem, by regulamin tego zabraniał (w odróznieniu od deprecjonowania innych religii). A może przedstawiłem jakąs niezgodną z faktami naukowymi teorię? Moje wyjasnienie słowa "swarzyca" oparłem o lingwistykę i religioznawstwo, w odróżnieniu od poprzednika, który z niewiadomych mi przyczyn wyraził pogardę dla symbolu i ludzi go używających. Jeśli jakas moja wypowiedź jest niezgodna z prawdą, nie naukowa, czy zmyslona, prosze o sprostowanie. To jakiego kto jest wyznania nie ma zwiazku z naukowościa jego teorii. Natomiast wypowiedzi z w stylu "sekaciarska nomenklatura" trącą niezdrowymi emocjami.
Na razie nie wygłosiłem jeszcze zadnej teorii, przedstawiem jedynie parę rycin i wyjąsniłem kto i dlaczego używa słowa "swarzyca". Poglądów też raczej nie prezentowałem, interesuje mnie kultura Słowiańszczyzny. Jest mi totalnie obojetne, czy uczestnicy tego forum modlą sie do Allaha, Chrystusa, Peruna, Zeusa, czy w ogóle im to zwisa. Sądziłem, że ludzi tutaj łączy jakaś wspólna pasja zainteresowania historią. Nie oczekuję, aby sie ktokolwiek zgadzałz moimi poglądami religijnymi (dla których prezentacji chyba nie służy niniejsze forum), oczekuję jednak poszanowania, jak przystało na ludzi ceniących naukę.
Cała dyskusja byłaby niepotrzebna, gdyby zamiast emocji napisać "swarzycą nazywają swastykę rodzimowiercy". Ale nie, oczywiście trzeba wykazać pogardę dla kogoś o innych zapatrywaniach religijnych. To takie naukowe.