Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Ogólne] Pasternak a Pietruszka
FREHA > Ogólne kategorie (bez podziału na epoki) > Kuchnia
Norbert Proksza
Ludzie czy mozna cos ugotowac z PASTERNAKA pomocy Norbi icon_sad.gif
Radek
Hmmm , pewnikiem można, z tego co pamietam pasternak miał kilka zastosowań. Słowianie jadali korzenie pasternaku, później w Polsce uprawiany był od XIII do XVI wieku jako roślina warzywna. Miał ponoć "walory użytkowe" zbliżone nieco do pietruszki, stosowano go jako przyprawe do dań głownych.-) Później pasternak wykorzystywany był tylko jako pasza dla zwierząt. Niestety nie moge pomóc w kwestii przepisów na konkretne potrawy.
Pozdrawiam
Svana
Włąsnie posadziła w ogródku pastrnaka i mam zamiar go zjeść jak tylko wyrośnie..
Radek a Ty czemu nie piszesz swojej pracy tylko sie tak mądrze wypowiadasz, co?

Pozdrawiam

Svana
Ezber
Czym jest pasternak? To jest stosunkowo gruba biała pietrucha. Dzisiaj kupujemy ten korzeń właśnie jako pietruchę. Pietruszka, ta z której obcinamy jadalną nać jest znacznie mniejsza, niż te wielkie białe marchewy. Przyjrzyjcie się ich liściom (jeżeli nikt ich jeszcze nie urżnął). Nać pietruchy i pasternaku różni się bardziej niż ich korzenie.
Co można zrobić z pasternaku? Właściwie to co z pietruchy. Można go choćby ugotować, polać okrasą i po prostu pożreć ze smakiem. Niekiedy pasternak ma zdrewniałe włókna, także należy spożywać ostrożnie. tongue.gif
Tillia
racja - bardzo często bywamy oszukiwani w sklepach i dostajemy pasternak zamiast pietruszki. Korzeń jest bardzo trudnu do odróżnienia - jest chyba jakaś różnica w rdzeniu, no i pachnie jak marchewka. Pasternak jest łatwiejszy i tańszy w uprawie - a ja mam już pasternakową manię ciągle mi sie wydaje, że mi toto zamiast pietruszki wciskają... crazy.gif
Mirek z Falkenburga
Pasternak jest jarzyna popularn na Wyspach Brytyjskich. Mam kilka przepisów na zupy z udziaBerm pasternaka
Ezber
No to bardzo zapraszamy do publikacji! Właściwie nie wyobrażam sobie zupy z pasternaku w roli głównej, ale mam nadzieję, że przepis poszerzy tak fantazję jak i żołądek. tongue.gif
Radek
Hmmmm, ja nie wiem w jakich sklepach bywasz Ezber ale jeśli wciskają Ci tam pasternak zamiast pietruszki to polecam zmianę miejsca zakupów. Pasternak zwyczajny ma korzenie wrzecionowate, żółte, pietruszka natomiast grubsze, białe. Nie mieszajcie ludziom w głowach, mości zakonniku jeśli łaska:-). W razie wątpliwosci, wystarczy kupic byle jaki atlasik roślin użytkowych i sobie dokładnie te korzenie obejrzeć icon_cry.gif .
Pozdrawiam
Tillia
Nikt nikomu nie chce mieszać w głowach! Pasternak jest podobny do pietruszki i już. Na dowód dodaje zdjęcia.

A co do przepisów, to Polacy już chyba zapomnieli o tym warzywie (ja wśród swoich domowych przepisów nic nie znalazłam). Jedynie na stronach angielsko-języcznych mozna coć znależć np. tu:
http://homecooking.about.com/library/archi...ive/blpie39.htm
A tak na mój rozum to ja bym pasternak z innymi warzywkami poddusiła np. do ryżu; lub smażony w panierce jak kotleciki - może być OK
A z byle jakich atlasików nie korzystam i nikomu nie radze...
loki08.gif
Mirek z Falkenburga
Podaje przepis na pikantną angielską zupe z pasternaka . Jest to przepis współczesny.
Składniki:na 6-8 porcji
4 pasternaki , obrane i pokrojone w plastry
2 średnie ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
1 duża cebula pokrojona 1 ząbek czosnku , roztarty
4 łyżki masła , margaryny lub ojeju dowolnego rodzaju
1 łyżeczka carry w proszku 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
6 szklanek dowolnego wywaru ( mięsny lub warzywny)
1/2 szklanki śmietany sól pieprz do smaku
pokrojona natka pietruszki , do przybrania

1. Rozpuścic masło w dużym garnku i dodać przygotowane warzywa . Podsmażyć je lekko przez 2 do 3 minut.
2. Wsypać przyprawy: imbir i carry , wymieszać dokładnie warzywa . Dodać wywar i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
3.Zmiksować zupę, ażbędzie gęsta i kremowa , a następnie wlać ją z powrotem do garnka. Podgrzać , dodać śmietany i przypraw: dobrze wymieszać . Dodać więcej carry, jeśli zupa tego potrzebuje . Nie pozwolić , aby się zagotowała . Podawać gorącą , posypaną pokrojoną natką pietruszki.

przepis zaczerpnięty z ksiązki Brata Wiktora z opactwa Notre-Dame de la Resurrection pod tytułem " Zupy na cały rok"
jest w niej sporo przepisów na zupy z całego świata tak współczesnych jak i bardzo starych mających swój rodowód we wczwsnym średniowieczu przekazywanych sobie przez kucharzy zakonu Benedyktynów . Niektóre przepisy tak jak i ten są dawne tylko z biegiem lat udoskonalane może wczwśniej zamiast ziemniaków była dodawana rzepa lub brukiew?
Radek
Tillio, moja droga, nie poddaję w wątpliwosc Twojej wiedzy, ale nie lubię też gdy ktoś zbytnio zadziera nosa i broni niesłusznych twierdzeń. Oczywście pietruszka i pasternak mają podobne korzenie, ale korzystając nawet z kiepskich (pojęcie subiektywne) atlasików możemy nauczać sie je odróżniać, nie trzeba zaraz siegać do dzieł Linneusza, Rothmalera, Szafera czy Rutkowskiego, no chyba że ktoś jest bardzo ambitny i musi. Natomiast spiskowe stwierdzenie Ezbera iż pasternak kupujemy zamiast pietruszki, jest własnie mieszaniem w głowie, JA KUPUJĘ PIETRUSZKE NIE PASTERNAK:-) i moi znajomi też tak czynią. Zresztą czym ja sie przejmuję, przeciez marchewka to taka pomarańczowa pietruszka cool.gif blinkie.gif blinkie.gif
Szacuneczek jester.gif tracker.gif

PS:-)
dla zainteresowanych: we wrześniu na organizowanym między innymi przeze mnie Turnieju Łuczniczym w Poznaniu zamierzam rozkręcić małe warsztaty dotyczące dawnych roślin użytkowych, postaram sie zaprosić paru zaprzyjaźnionych specjalistów smile.gif ze znacznie większym bagażem wiedzy od mojej skromnej osoby, może nawet udamy się w teren by co nieco pobuszować po zaroślach w poszukiwaniu reliktów upraw;-)icon_wink.gif, gdyby ktoś chciał sie nauczyć odróżniać pasternak od pietruszki, zapraszam:-)nie bedzie z tym problemu, ja jako osoba zaangażowana zbyt emocjonalnie w ten problem będę wówczas trzymał sie na uboczu:-) bigsmile2.gif
Tillia
Tu nie chodzi o moją wiedze a o FAKT!
Ażeby spór roztrzygnąć zacytuje fragment publikjacji prof. dr hab. Mariana Orłowskiego (wszyscy mający cokolwiek wspólnego z warzywnictwem - wiedzą kto to) i dr Doroty Jadczak. Artykuł był zamieszczonyw Haśle Ogrodniczym
CYTAT
W roku 1998 w Katedrze Warzywnictwa Akademii Rolniczej w Szczecinie przeprowadzono badania wzrostu i plonowania czterech odmian pietruszki korzeniowej i jednej odmiany pasternaku (Półdługi Biały).  
Zbiór korzeni prowadzony był w październiku. Plon uzyskany z plantacji pasternaku wielokrotnie przewyższał ten, jaki dała pietruszka (tab.). Przy uprawie obu gatunków na takiej samej glebie plon handlowy pasternaku miał większy udział w plonie ogólnym ? 92% ? niż w przypadku pietruszki ? od 71% do 82%. Ponieważ różnice te są duże, a nakłady finansowe na uprawę podobne, skłania to nieuczciwych producentów do oferowania korzeni pasternaku zamiast tradycyjnie poszukiwanej przez klientów pietruszki - jest to dosyć powszechnie praktykowane w całym kraju.

Każdemu zainteresowanemu chetnie prześle cały artykuł, gdzie ładnie napisane jest czym jeden i drugi ganutek się charakteryzuje. smile.gif
A ja żeby do tego dotrzeć zrobiłam raban na katedrze warzynictwa mojej uczelni - gdzie doktor "od pietruszki" również potwierdził, że same korzenie jednego i drugiego są trudne do odróżnienia - mie będe wnikać w szczegóły...
respekt.gif
pozdrawiam
Tillia
PS: Radku za turniej łuczniczy dziekuję - ale z twoich warsztatów chętnie bym skorzystała
Radek
O to ciekawe:-), nie miałem pojecie, że tak sobie ludziki kombinują z pasternakiem i pietruszką. Dziękuję Ci, za rzeczowe i konretne podejście do dyskusji:-). Szkoda tylko, iż użyto słowa "dośc powszechne", co moze znaczyć równie dobrze 5% przypadków jaki i 25%;-( , ja lubię konkretne dane:-)


Faktem jest także to iż możemy odróżnić pietruszkę od pasternaku (może pasternaka nie jestem pewien)icon_wink.gif

Pewno, odróznienie pietruszki od pasternaku w przypadku gdy dysponujemy samymi korzeniami, tym bardziej ,że powstają nowe odmiany nie nalezy do najłatwiejszych, ale można się tego nauczyć. Z drugiej strony, jeśli będziemy wykonywac "rytualne obrzadki związane z oznaczaniem" przy kazdym sprzedawcy, możemy zostać poczytani za wariatów bigsmile2.gif Wstyd przyznac ale przy zakupach zawsze idę na łatwiznę icon_redface.gif i kupuję pietruszkę z nacią:-) ponieważ wcinam i jedno i drugie:-) wiec ciezko mi wcisnać pasternak:-) blinkie.gif icon_cool.gif . Ale by nie pozostać gołosłownym, wszystkich chętnych zapraszam na wspomniane już przeze mnie warsztaty, gdzie pasternak i pietruszka zostanie potraktowana z nalezytym nabożeństwem icon_mrgreen.gif pokroimy na plasterki tyle kilogramów ile będzie by kazdy już na zawsze wiedział, jak odróżnic pietruszeczkę od pasternaku:-).

Ps. prace prof. Orłowskiego znam:-) , przynajmniej kilka z nich:-)czytałem

Ps2. przepraszam jeśli czasem za bardzo cwaniakuję:-) i uważam , ze coś jest łatwe (hmmm a moze w rzeczywistosc nie być dla laika), heh gdyż sam zajmuję sie roślinkami niejako zawodowo;-)

Ps3.Serdecznie zapraszam Tillio na warsztaty:-)szczegóły juz wkrótce w kalendarium:-)

Ps4. Lubię dyskutowac na takie tamaty, zmusza mnie to do dodatkowego szperania po ksiazkach:-)

Pozdrawiam serdecznie:-)

happy.gif
EwKa
Rapes in Potage [or Carrots or Parsnips]-potrawka z warzyw (Parsnip to pasternak)
Curye on Inglysch p. 99 (Forme of Cury no. 7)-ORGINALNY PRZEPIS!

Take rapus and make hem clene, and waissh hem clene; quarter hem; perboile hem, take hem vp. Cast hem in a gode broth and see+ hem; mynce oynouns and cast + erto safroun and salt, and messe it forth with powdour douce. In the self wise make of pastunakes and skyrwittes.

Note: rapes are turnips; pasternakes are either parsnips or carrots; skirrets are, according to the OED, "a species of water parsnip, formerly much cultivated in Europe for its esculent tubers." We have never found them available in the market.

1 lb turnips, carrots, or parsnips
2 c chicken broth (canned, diluted)
1/2 lb onions
6 threads saffron
3/4 t salt
powder douce: 2 t sugar, 3/8 t cinnamon, 3/8 t ginger

Wash, peel, and quarter turnips (or cut into eighths if they are large), cover with boiling water and parboil for 15 minutes. If you are using carrots or parsnips, clean them and cut them up into large bite-sized pieces and parboil 10 minutes. Mince onions. Drain turnips, carrots, or parsnips, and put them with onions and chicken broth in a pot and bring to a boil. Crush saffron into about 1 t of the broth and add seasonings to potage. Cook another 15-20 minutes, until turnips or carrots are soft to a fork and some of the liquid is boiled down.
EwKa
http://www.coquinaria.nl/english/recipes/0...1histrecept.htm
XVI-wieczny przepis holenderski na salatke z pasternaku
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.