Piotrek_
11:57 09.07.2006
Czy ktoś ma jakieś informacje na temat tego jak wyglądał strój kucharza? Oczywiście zdaje sobie sprawę że wiele zależy od tego gdzie gotował, ale czy może były jakieś charakterystyczne elementy, dodatki? Mile widziane również wszelkie ryciny.
A jaka epoka by Cie interesowala? W poznosredniowiecznych oraz XVI-wiecznych zrodlach glowny kucharz oraz pomoce kuchenne nosza fartuchy-to ich stroj roboczy.
Piotrek_
20:14 09.07.2006
Interesuje mnie XV i XVII w. I genrealnie co bylo pod fartuchem. Bo chyba nie od razu bielizna? Chciałbym wiedzieć w jakich strojach (i na ile zdobnych) nosili się kucharze (mezczyzni oczywiscie).
http://expositions.bnf.fr/gastro/
wynika z tego linku, ze doublet i nogawice to minimum-kucharze plci obojga sa raczej solidnie naubierani w szaty spodnie i wierzchnie+fartuch.
Piotrek_
09:39 10.07.2006
Rzeczywiście. Dzieki. Jeszcze tylko jedna kwestia - jak to jest z wiązaniem fartucha? Ktoś mi mówił że w XVw. fartuchy na rycinach sa raczej wiazane na szyji, a nie w pasie, a na rysunkach z linku raczej w pasie wlasnie. Nie wiem niestety jak je datowac, bo po francusku nie szprecham ani troche.
wrrrrrrrrrr... po kliknieciu na obrazek otrzymujesz pelna info. na temat owego obrazka:
http://expositions.bnf.fr/gastro/grands/087.htm
http://expositions.bnf.fr/gastro/grands/096.htm
A jak wyglada fartuch na obrazkach-jest wiazany na szyji? Jesli przyjzysz sie uwazniej to jest to najczesciej kwadratowa lub prostokatna sciera zatknieta za pasek lub obwiazana wokol talii
Mam pytanie jak powinien wyglądać XIII wieczny kucharz?Mile widziane ryciny, tylko wyrazne prosze bo troche przyślepawa jestem
Bartosz Broda
15:51 27.01.2007
http://www.medievaltymes.com/courtyard/ima...m20rc&d.gifTu mamy gotującego Samuela. W sumie to już przedstawienie kuchcika 13sto wiecznego wg. BM... typowy stroj cywilny z zawiązaną w pasie ścierką
Lutobor ze Swarska
11:44 18.07.2008